سوالات متداول

سوالات متداول

شهرسازی در یک تعریف عام عبارت است از مداخله و تنظیم فضا و فعالیت به منظور بهبود کیفیت زندگی ساکنان. از طرفی شهرسازی عبارت است از مطالعه ی طرح ریزی و توسعه شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی با توجه به حداقل رساندن مشکلات شهری و پاسخ گویی به نیازهای عمومی جمعیت شهری.

رشته شهرسازی در دوره ارشد به دو گرایش برنامه ریزی و طراحی شهری تقسیم که گرایش برنامه ریزی شامل: برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی منطقه ای و مدیریت شهری می شود.

رشته کارشناسیرشته کارشناسی ارشدگرایش های کارشناسی ارشد در هر رشته
مهندسی شهرسازیمجموعه برنامه ریزی شهری، منطقه ای و مدیریت شهریبرنامه ریزی شهری
برنامه ریزی منطقه ای
مدیریت شهری
طراحی شهریطراحی شهری

سوالات متداول در خصوص بازار کار شهرسازی بسیار است، باید بگوییم که کارشناسان مهندسی شهرسازی با توجه به آموخته های خود می توانند در نهادهای مختلف شهرسازی کشور مانند: دفاتر شهرسازی و فنی شهرداری ها، دفاتر فنی وزارت کشور، ادارات راه و شهرسازی، کارشناس دادگستری، دفاتر فنی جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، دفاتر مهندسین مشاور شهرسازی، دفاتر تسهیلگری و توسعه  محلی و سایر نهادهای مرتبط با آن برای اجرای طرح های شهری کشور به کار پردازند.

 

یکی از سوالات متداول و دغدغه های اصلی دانشجویان شهرسازی در هنگام شرکت در آزمون کارشناسی ارشد انتخاب گرایشِ که اونها رو بر سر دوراهی قرار می ده، برنامه ریزی یا طراحی؟! مسئله این است! وقتی به این مرحله می رسیم سوالات زیادی برای داوطلبین ایجاد میشه که من به کدوم علاقه دارم؟ تو کدوم گرایش موفق تر میشم؟ نکنه برم و بعدش پشیمون بشم! بازار کار کدوم بهتره و بعدش میتونم زود برم سرکار و پول بیشتری دربیارم؟

اولین ملاک برای انتخاب گرایش باید علاقه ی شخص باشه که ببینه با کدوم زمینه احساس راحتی بیشتری میکنه و اون رو انتخاب کنه، برای همین ما ویژگی هر دو گرایش رو در پایین لیست کردیم تا انتخاب راحتتر بشه:

برنامه ریزیطراحی
ماهیت کمی، قدرت تحلیلماهیت کیفی، قدرت خلاقیت
ساماندهی فضایی ساختارهای کالبدیبرقراری ارتباط بین برنامه ریزی و معماری
با ترکیب رشته های آمار، اقتصاد، جامعه شناسی و … افق های پیش روی شهر را ترسیم می کندخلق محیط های شهری با توجه به مولفه های کیفی و زیبایی شناختی
هدف برنامه ریزی بر اساس سکونت، کار و زندگی مطلوب است و مسئولیت تنظیم روابط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی، زیست محیطی و کالبدی را بر عهده داردطراحی شهری حرفه ای است که در آن با اتکا به دانش و هنر، به الزامات ساماندهی و ارتقا کیفیات محیطی عرصه های همگانی و بیرونی در صحنه عمل پاسخ داده می شود
فراگیری دانش لازم برای تهیه طرح های توسعه شهری مورد نیاز کشور و نظارت و مراقبت بر توسعه شهری پایدار بر اساس سیاست ها و طرح های مصوبطراحی شهری هنری است که در آن با اتکا به خلاقیت و قدرت شهودی طراح به نیازهای فطری انسان در مکان های همگانی بیرونی در قالب انگاره های زیبایی شناسی پاسخ داده شده و وجوه دانشی و حرفه ای پردازش مکان را به سوی کمال رهنمون دارد

 

در خصوص بازار کار این دو گرایش اصلی شهرسازی هم حرف و سخن زیاد است و تعدد نظر وجود داره، به طور حتم نمی توان گفت که یک گرایش بازار کار خیلی بهتری نسبت به دیگری دارد، بلکه بسته به توانایی های فردی می توان بازار مناسبی را برای هر دو گرایش متصور شد.

برنامه ریزی بخونم یا طراحی شهری؟

برای کسب اطلاعات بیشتر در دو گرایش طراحی شهری و برنامه ریزی سرفصل و برنامه درسی وزارت علوم که برای این دو گرایش تدوین کرده است را مطالعه بفرماید تا ابعاد مختلف آن برای شما روشن گردد:

برنامه درسی برنامه ریزی وزارت علوم
برنامه درسی طراحی شهری وزارت علوم

خواندن یا نخواندن کارشناسی ارشد به فاکتورهای زیادی بستگی دارد باید همه آن ها را در نظر گرفت. از جمله وضعیت فعلی کاری و اجتماعی، وضعیت مالی، علاقه به رشته، وضعیت خدمت(برای آقایان) و …

در درجه اول علاقه مهمترین کلید موفقیت در هر کاری است. پس حتما بررسی کنید که آیا به شهرسازی علاقه دارید یا خیر؟

طبیعی است که داشتن مدرک ارشد شانس فرد برای جذب در  بازار کار را بیشتر خواهد کرد، متاسفانه وضعیت شغلی در این رشته مانند سایر رشته ها و حتی بیشتر، وابسته به معرف، پارتی، رابطه و یا مسائلی از این قبیل است. اگر چنین فرد و یا جایگاهی برای آینده شغلی شما در این رشته وجود دارد که بتواند شما را در موقعیت مناسبی قرار دهد، پس حتما به ادامه تحصیل در این مقطع بیندیشید

 از طرفی، باید دور نمای وضعیت کاری و تحصیلی خودتون رو مشخص کنید و همینطور وضعیت کاری و مالی خانوادگیتون رو هم مد نظر داشته باشید. به طور مثال اگر میخواهید دیر یا زود به واسطه شغل پدر یا دیگر بستگان وارد کار آزاد شوید، صادقانه بگم شاید ادامه تحصیل در مقطع ارشد چندان برایتان مفید واقع نشود.

وضعیت خدمت(برای آقایان) هم بسیار حائز اهمیت است. در چند سال اخیر پروژه های کسری خدمت، جایگزین خدمت و نیز امریه، راه هایی هستند که شما را از سربازی عادی نجات می دهند و این امتیازات در بیشتر موارد برای افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد و یا بالاتر در نظر گرفته می شود.

در مجموع شما در مقطع ارشد رشته شهرسازی، با اساتید سرشناس، سطح کاری بالا، پرستیژ تحصیلی ، افتخار برای خود و خانواده، فرصت های شغلی بهتر را خواهید داشت.

به نظر شما چه مسائل دیگری در تصمیم گیری برای ادامه تحصیل دخیل است؟ سوالات متداول خودتون رو برای ما بفرستید…

 منابع کنکور رشته شهرسازی و اولویت بندی آنها در لینک زیر قرار گرفته است:

منابع کنکور شهرسازی

این سوال در حالت کلی از دو جنبه قابل بررسی است. در آزمون مرحله اول و نیز آزمون مرحله دوم

در آزمون مرحله اول به طور کلی و با توجه به متغیرهایی از جمله میزان سختی سوالات در هر سال، میانگین کشوری و … رتبه بندی دانشجویان متفاوت می باشد. اما نکته قابل توجه جهت حصول رتبه قابل قبول در این مرحله، دارا بودن درصد های مساوی یا بالاتر از میانگین کشوری و نیز توجه به دروس عمومی از جمله آمار و زبان است. توصیه مجموعه فراشهر به شما عزیزان این است که حتما زبان و آمار را مورد توجه قرار داده و به هیچ عنوان آن ها را حذف نکنید. مجموع درصد این دو درس در حالتیکه مساوی و یا بیشتر از 100 شود، شانس قبولی در مقطع روزانه را تا حد بسیار زیادی افزایش می دهد.

نکته حائز اهمیت دیگر، ظرفیت پذیرش هریک از دانشگاه ها است که هر ساله در دفترچه انتخاب رشته و با تغییراتی نسبت به سال های قبل منتشر می شود. مطالعه ظرفیت های این دفترچه می تواند اطلاعات خوبی در رابطه با شانس پذیرش هریک از رشته های در شهرهای مختلف کشور در اختیار ما قرار دهد. به طور مثال، حداکثر رتبه قابل قبول برای تحصیل در دانشگاه های تهران و در مجموع دو آزمون، برای گرایش طراحی شهری حدود 40تا 50 و برای گرایش برنامه ریزی حدود 90 می باشد.

با دانلود دفترچه ظرفیت قبولی دانشگاه ها در سال 1398 و محاسبه سر انگشتی می توان مشخص کرد که با هر رتبه در کدام دانشگاه می توان قبول شد:

دانلود فایل ” با چه رتبه ای چه دانشگاهی قبول میشم؟”

آزمون کارشناسی ارشد رشته شهرسازی در هر دو گرایش طراحی و برنامه ریزی شهری، دارای آزمون مرحله دوم بوده که با دارا بودن ضریب بالا، حائز اهمیت فراوانی است. این آزمون، پس از مرحله نخست و به فاصله تقریبی دو تا سه ماه پس از آن برگزار شده و در حالت کلی توانایی دانشجو را در زمینه حل مسائل کاربردی و معضلات و مشکلات مطرح در زمینه های شهری و روستایی مورد ارزیابی قرار می دهد. توضیحات و اطلاعات بیشتر را در این لینک ببینید

مراجعه به بخش ” معرفی آزمون ها”

اما نکته مهم دیگر، توجه به آزمون مرحله دوم می باشد. همانطور که در بخش های دیگر در ارتباط با ضرایب و اهمیت این مرحله گفته شد، در صورت کسب رتبه غیر قابل قبول در مرحله اول، امکان جبران در مرحله دوم وجود دارد. به طور مثال در جدول زیر، با توجه به نتایج سال های قبل، حدود درصد مورد نظر برای بهبود رتبه آورده شده است.

رتبهدرصد بیش از 60درصد 50-60درصد 45-50درص 40-45درصد35-40درصد 30-35
زیر 25بهبود رتبهبهبود رتبه – حفظ رتبهنزول رتبهنزول رتبهنزول رتبهنزول رتبه
25-50بهبود رتبه تا زیر 20بهبود رتبه – حفظ رتبهحفظ رتبهنزول رتبه – حفظ رتبهنزول رتبهنزول رتبه
50-100بهبود رتبه تا زیر 50بهبود رتبه تا زیر 60بهبود رتبهبهبود رتبهنزول رتبهنزول رتبه
100-200بهبود رتبه تا زیر 100بهبود رتبه تا زیر 120بهبود رتبه تا زیر 150بهبود رتبهنزول رتبهنزول رتبه
200-300بهبود رتبه تا زیر 120بهبود رتبه تا زیر 150بهبود رتبه تا زیر 180بهبود رتبه تا زیر 200بهبود رتبهحفظ رتبه
300-400بهبود رتبه تا زیر 180بهبود رتبه تا زیر 200بهبود رتبه تا زیر 250بهبود رتبه تا زیر 300بهبود رتبهحفظ رتبه
400 – 500بهبود رتبه تا زیر 200بهبود رتبه تا زیر 250بهبود رتبه تا زیر 300بهبود رتبهبهبود رتبهحفظ رتبه